Browseren din er utdatert

Vi har lagt merke til at du for øyeblikket bruker en gammel versjon av IE.
Vi anbefaler virkelig at du oppdaterer nettleseren din.

FAGPRATEN: VIA Vika - Varm norsk naturstein

Det sentrale krysningspunktet

Bak prosjektet står blant andre Sunniva Førland og Annesofie Milner fra SLA. De to landskapsarkitektene gleder seg over den gode mottakelsen hos folk i Oslo.

"Via Vika skal være et byrom som inviterer inn, fremfor å ekskludere. Det er inspirerende at prosjektet blir tatt i bruk umiddelbart, sier Sunniva."

VIA Vika er et sentralt krysningspunkt. Det nye Nasjonalmuseet ligger på nedsiden. På oversiden ligger både en skole og en av byens travle gågater; Vika Terrassen. Det har vært viktig å skape et vakkert og funksjonelt byrom for gjennomgangstrafikk, en god snarvei. Landskapsarkitektene har latt seg inspirere av Sør-Europa og hvordan de bruker gårdsrom og gater. De ønsket å skape oppholdssteder og et attraktivt byrom, gjennom hele dagen. Både ved lunsjtider og på kvelden. .

Vi var opptatt av at byrommet skal oppleves med en god «flow». En sirkulær benk som orienterer seg i hele gårdsrommet hindrer blant annet vanskelige krysninger, sier Annesofie."

Et varmere byrom med naturstein

I tillegg til et ønske om grønnere byrom og beplantning var valget av stein sentralt for prosjektet. Tanken bak var å skape en helhet med Vika Terrasse. Man ønsker en synergi mellom de to områdene. Den varme fargemiksen fra Vika Terrasse er brakt videre, men det er tydeligere og den har to nye norske landskapsmaterialer i seg.

"Resultatet er blitt helt fantastisk. Nå kan vi vise frem flott norsk naturstein gjennom et prosjekt sentralt i byen".

Overskuddsmasser fra Lundhs i Larvik sine steinbrudd har fått navnet Beer & Lundhs Landskapstein. Materialene spiller en sentral rolle i VIA Vika. I en miks på fortauene som omkranser de nye byggene ligger BEER & LUNDHS Skyog Earth™ i flott samspill med BeerEcoSten® Star Blue. Inne i gårdsrommet er kun BEER & LUNDHS Earth™ benyttet.

Den varme, brune steinen med vakre krystaller og natursteinspreg er brukt i to ulike overflater. Den er flammet på hovedarealet og gradhugget grad 1, mot plantekasser og vannrenner. Den varme paletten er helt unik og skiller seg tydelig fra andre byrom i Oslo.

"Vi er mest fornøyd med Dansketrappen. Den er virkelig et blikkfang. Så må vi si at fargen på steinen fungerer ekstremt godt mot byggene. BEER & LUNDHS Earth™ har et utrolig samspill med bronse-fasaden."

No items found.

En omfattende prosess

Prosjektet VIA Vika har blitt utarbeidet gjennom mange år. SLA startet i 2017 med et skisseprosjekt gjennom en regulering om at stedet skulle oppgraderes til næringsbygg, med handel og gårdsrom. Planleggingen av området foregikk i to ulike løp, hvor det første løpet dreide seg om gatestrekket og det andre løpet dreide seg om gårdsrommet.

"De to løpene for planleggingen var ganske ulike. Steinen har vært sentral for å binde disse sonene sammen på en god måte."

Sunniva og Annesofie påpeker at de har brukt mye tid på å skape et lesbart steindekke med taktile- og varselsheller. De sømløse detaljene gjør at det opptrer som et sammenhengende og helhetlig gårdsrom. På denne måten styrker man rommets viktighet av å være et godt sted for gjennomgangstrafikk og passering, og at gårdsrommet inviterer inn uten barrierer.

Er du interessert i BEER & LUNDHS Landskapstein?

Se vår kolleksjon av BEER & LUNDHS Landskapstein

Kontakt oss på beerlundhs@beersten.no eller les mer her.

Relevante steintyper

Relevante produkter

Fortsett å lese

Følg oss for å få inspirasjon

Vil du motta innholdsrike nyhetsbrev fra oss?

Tusen takk!
Oops! Noe gikk galt under innsending av skjemaet.
Vi vil aldri dele e-posten din med tredjeparter.
Text Link
Text Link