Browseren din er utdatert

Vi har lagt merke til at du for øyeblikket bruker en gammel versjon av IE.
Vi anbefaler virkelig at du oppdaterer nettleseren din.

Hva er forskjellen på brostein og belegningsstein?

Brostein eller belegningsstein?

Brostein er naturstein, mens belegningsstein er et betongprodukt. Det vil si en betongblanding som er støpt i en form. Naturstein er ferdig laget fra naturens side og tas rett ut av fjellet. Ved hjelp av hugging eller splitting omformes den enkelt til ulike former for brostein. Begge deler kan benyttes som dekke utomhus. Utseende, legging, egenskaper og levetid er ulikt.

Naturstein kommer i mange farger og harmoniske variasjoner. Den har et naturlig utseende og passer inn i alle omgivelser. Brostein er et svært sterkt produkt og levetiden er ubegrenset. De vanligste formatene er storgatestein (14x20x14cm) og smågatestein (8/10cm). Brostein kan gjenbrukes til evig tid og den får en vakker og unik patina etterhvert som årene går. Den kan enkelt rengjøres med vann.

Se vårt sortiment av brostein

Hugget på alle seks sider

Det er helt trygt å bruke naturstein dersom du ønsker et varig og vakkert dekke. Det er lange tradisjoner for bruk av brostein som dekke i bygater, gårdsrom og plasser. Det er et kjøresterkt dekke og med riktig oppbygging og komprimering vil man kunne ha glede av det i mange generasjoner.

Brostein bør settes av fagfolk. Ved rettsetting sorteres stein vanligvis i 5-7 rekker. Ved buesetting er det viktig å finne riktige størrelser fra den største hjertesteinen i midten og utover i buene. Bindere kan benyttes, for å sikre forbandt setting og et penere resultat uten småbiter.

Brostein er originalt hugget på alle seks sider og hver enkelt stein bankes ned i settelaget, knas (helt tett) til nabosteinen før det fuges og komprimeres. De hogde kantene gjør at hele dekket bindes sammen på en solid måte.

Beer Mix og Brukt storgatestein på Nygaardsplassen
BeerEcoSten Kuppam Black belegningsstein i naturstein på Vannkunsten
Miks av Beer Mix og Brukt storgatestein på Dampskipsbrygga
No items found.

Mønster og farger

Brostein kan settes i ulike mønstre. Det mest vanlige er buemønster eller rettsatt stein. Brostein kommer i ulike farger og varianter som rød, svart, gul, gneispreget, lys eller mørk grå, eller i ulike fargemikser. Beer Mix er vår egen resept for brostein fra 1879. Det er en helt spesiell mix av harmoniske farger og ulike steintyper som passer inn i alle omgivelser.

Grå brostein er den vanligste lagerførte brosteinen, mens brukt brostein er meget ettertraktet. Brukt brostein kommer i både storgate og smågatesteinsformat. Disse gamle skattene har en naturlig slitt overflate og som oftest svært fin farge- og materialmiks. Man må regne med noe mer sortering under setting. Finere natursteinsdekke er det imidlertid ikke mulig å få tak i.

Se ulike farger i vårt sortiment av brostein

Universelt utformet (UU)naturstein i småformat

Universelt utformet stein produseres også i formatene til smågate- og storgatestein der man ønsker utseendet til et brosteinsdekke, men med en jevnere overflate. Dette er ikke brostein. Det er 3 kategorier av UU naturstein i småformat:

1. Småformat naturstein med alle 6 sider saget og topp bearbeidet. Dette produktet bør settes som en helle med fuger 8-10mm og bundet. Man bør vurdere grading eller flamming av bunn for mer heft. Det er  viktig at all mørtel ved setting er fuktig nok. Det anbefales å ha en bøtte med steinlim ved legging, som man hurtig dypper bunn av hver enkelt stein i for at de skal hefte bedre til settemørtel.

2. Belegningsstein i naturstein med saget bunn, 4 sider råsplittet og topp saget og bearbeidet. Dette har en enklere produksjon med mindre saging, samt at man får god heft i rå sider. Det kan settes bundet/ ubundet. Grading eller flamming av bunn kan vurderes for mer heft. Steinen bør settes av en brosteinslegger som en vanlig brostein, helt knas.  Settes steinen bundet er det viktig at all mørtel er fuktig nok. Steinlim kan benyttes for bedre heft i settemørtel.

3. Brostein med bearbeidet topp, 5 sider råsplittet og topp saget og bearbeidet. Dersom det er produksjonsmessig mulig i material og på produksjonssted er brostein med 5 sider splittet og topp saget og bearbeidet det mest solide alternativet for universelt utformet stein. Denne typen brostein settes da etter gjeldende prinsipp som all annen vanlig brostein.

Relevante steintyper

Relevante produkter

Fortsett å lese

Følg oss for å få inspirasjon

Vil du motta innholdsrike nyhetsbrev fra oss?

Tusen takk!
Oops! Noe gikk galt under innsending av skjemaet.
Vi vil aldri dele e-posten din med tredjeparter.
Text Link
Text Link