Browseren din er utdatert

Vi har lagt merke til at du for øyeblikket bruker en gammel versjon av IE.
Vi anbefaler virkelig at du oppdaterer nettleseren din.

4 punkt for å lykkes med naturstein

Slik lykkes du med naturstein

Her er fire enkle punkt å tenke på når man planlegger et landskapsprosjekt:

  • Gjenbruk
  • Funksjon
  • Fremtidig gjenbruk
  • Omgivelser

Gjenbruk

Det første som bør sjekkes ut, er om det allerede er naturstein der prosjektet skal bygges. Naturstein har et stort gjenbrukspotensial, noe som er bra både for å spare penger, og miljøet. Det er også veldig fint å kombinere ny og gammel stein. På den måten tar man med seg litt av historien videre.

Prosjektene Nygaardsplassen og Dampskipsbrygga i Fredrikstad viser hvordan gjenbrukt brostein fungerer veldig fint i kombinasjon med ny gatestein.

Funksjon

Når man har kartlagt om gjenbruk er mulig, er det viktig å tenke gjennom hva arealet skal benyttes til. Er det et gangareal, eller er det et areal hvor det skal kjøres? Vil det bli belastning fra for eksempel varelevering, eller en lift til vindusvask? Dette er viktig å tenke gjennom og ta hensyn til når man velger produkt og kvalitet.

For å skape et varig dekke må steinen være dimensjonert for belastningen den skal tåle. Gode fuger og oppbyggingen under steinen er like viktig som selve steinen. Både bærelag og settelag må være riktig dimensjonert og godt komprimert for at steinen på toppen skal ligge stabilt over tid.

Beer Mix på Dampskipsbrygga
Dampskipsbrygga i Fredrikstad
Dronninglunden
Dronninglunden
No items found.

Fremtidig gjenbruk

I prosessen hvor man velger ut hvilke produkt som egner seg, tar man stilling til hvordan steinen skal monteres. Man kan, for eksempel, velge en bunden (fast) eller en ubunden (dynamisk) utførelse.

Et settelag i ubunden utførelse skal ikke være mer enn 5 cm tykt. Vanligvis benyttes korning i fraksjon 2/4 eller sand som settelag. Ubunden utførelse er best dersom man vil legge til rette for fremtidig gjenbruk. Står steinen i løsmasser kan man enkelt ta den opp og gjenbruke den senere.

Lurer du på noe knyttet til funksjon, dimensjonering eller planlegging av gjenbruk? Ta kontakt på firmapost@beersten.no

Se vårt utvalg av steintyper

Omgivelser

Omgivelsene er viktige for hvilken stein man velger. Er det farger, fasader eller spesielle stilarter som spiller inn? Ønskes det et moderne utrykk på steinen i stil med nybygg, eller er det tradisjonelle omgivelser?

Vil man myke opp eller skape kontrast? Ønsker man kanskje samme gulv utenfor som inni et bygg, og vil man ta opp eller harmonere med fargen på fasaden? Det er mange muligheter. Stein, farger og mønster kan tilpasses de fleste uttrykk ved bevisste valg i planleggingsfasen.

Det er få ting som fremhever naturstein like godt som grøntområder med planter og blomster. Det er viktig at man ikke lager seg en «steinørken», men sørger for at det er innslag av andre material og naturlige vekster. Naturstein passer utmerket til både treverk, betong og en rekke andre materialer.

Utforsk deler av vårt sortiment

Relevante steintyper

Relevante produkter

Fortsett å lese

Følg oss for å få inspirasjon

Vil du motta innholdsrike nyhetsbrev fra oss?

Tusen takk!
Oops! Noe gikk galt under innsending av skjemaet.
Vi vil aldri dele e-posten din med tredjeparter.
Text Link
Text Link